Warwickshire Barn

Warwickshire Barn is the conversion of an agricultural barn into a private residential dwelling. Conceived as a series of solids and voids, protected by a timber rainscreen and original concrete skeleton frame, this agricultural barn in Warwickshire has been transformed into a robust and energy efficient home filled with light. Double height spaces to key rooms connect the new volumes to the form of the existing barn, whilst large windows are strategically positioned to frame vistas over the surrounding farmland. A number of passive design features enhance the sustainable performance of the home, including a projecting south facing timber portico providing solar shading, rainwater harvesting butts providing irrigation for the surrounding gardens and selectively orientated glazing to benefit from winter solar gain. The barn has been designed with a fabric first approach, ensuring that the new elements minimise heat loss. The efficient, low perimeter to area ratio reduces build cost, waste, and relative heat loss for its volume. The external walls are specified to exceed building regulations to ensure building longevity. This approach also maximises structural efficiency, reducing the reliance on costly and high embodied carbon intensive structural solutions. Photovoltaic panels fuel the air source heat pump powering the underfloor heating throughout. A contextual, robust palette of materials has been selected, suitable for an active, rural family life that will age well and look more beautiful over time.

Type
Location
GIA
Value
Status

Private residential
Warwickshire
3,230sqft
Confidential
Complete

Client
Architect on site
M&E Consultant
Planning Consultant
Quantity Surveyor
Main Contractor
Photographer

Private
Mobius Studio Ltd
Harley Haddow
Stansgate
Starkey Button
Grayscourt Ltd
HUT

To top