The Forest Garden

The Forest Garden breathes new life into a residential neighbourhood in Leytonstone by applying the key concepts of a circular economy to a garden built out of construction waste.

The project won the Waltham Forest Making Places competition and employs a sustainable model of production and consumption that responds to the climate emergency.

The planting substrate is composed of recycled construction materials with beds of self-seeding wildflowers – a mixture of annual and perennial drought-tolerant plants that ensure a natural, evergreen ‘walk through’ throughout the seasons, with almost no energy and maintenance requirements. The rain garden and new trees attenuate rainfall, protecting this area from water-logging and safeguarding it for future generations. A rammed earth wall also crafted from discarded building materials references the old milestone that gave Leytonstone its name.

Our Forest Garden Toolkit offers simple guidance on applying these circular strategies to other sites to create climate resilient, biodiverse and educational interventions for local communities. We are in dialogue with London Boroughs and available to discuss potential sites via forestgarden@hutarchitecture.com.

Type
Location
GIA
Value
Status
Sustainability

Press

 
Awards

Placemaking
Waltham Forest
1,000sqft
£60k
Complete
Carbon Negative

NLA Case Study, 2023
AJ Specification, 2022

AR ‘Public’ Awards 2022: Shortlisted
LBWF Design Awards 2021: Public Choice Winner
LBWF ‘Making Places’ 2019: Winner

Client
Main Contractor
Landscape Designer
Community Engagement 
Horticulturist 
Photographer

LBWF
HOS
HOS
Moira Lascelles
John Little
Emma Brolly /
Samir Patel

To top