Clapham South

HUT were briefed to transform an underutilised carpark into 36 refined residential dwellings in Clapham, South London.

The project revises an existing planning permission to deliver a scheme with greater focus on quality of living space, resident amenity, occupier well-being, an enhanced connection to green space and social interaction.

The dwellings are organised in three blocks each offering a range of accommodation size with every primary living space having a view to green space. An intensive greening of the site brings Clapham Common to the door step through an expansion of planted areas, wildflower green roofs, refined pathways and street furniture.

The new character takes visual cues from the listed band stand of the Common, introducing decorative stonework and colonnades to entrances and balconies as well as finer attention to brickwork detailing. The hit and miss brickwork significantly increases natural light within the dwellings whilst addressing issues of overlooking.

The result is a cluster of inclusive and timeless dwellings, focussed upon occupier wellbeing, whilst sensitively and sympathetically responding to the wider context and community.

Type
Location
GIA
Value
Status
EPC
Sustainability

Housing
Lambeth
37,347sqft
£13m
On Site
A
Achieves a 35% improvement above and beyond building regulations on energy performance

Client
Project Manager
Main Contractor
Structural Engineer
MEP Engineer
Landscape Architect
Quantity Surveyor
Planning Consultant
Building Control
Fire Engineer
CDM
Visualiser

Sitehold
Johnson Assoc.
Kuropatwa
Amtaar GC
Harley Haddow
Outerspace
Johnson Assoc.
Iceni
Sweco
Semper
Peligro
Daniel Fisher

To top